Προστασία από απάτες τεχνικής υποστήριξης

Προστασία από απάτες τεχνικής υποστήριξης

Οι απάτες τεχνικής υποστήριξης είναι ένα πρόβλημα που παρατηρείται σε ολόκληρο τον κλάδο, όπου απατεώνες χρησιμοποιούν τακτικές εκφοβισμού για να σας παραπλανήσουν να πληρώσετε για περιττές υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης που υποτίθεται ότι επιδιορθώνουν μη υπαρκτά προβλήματα συσκευής, πλατφόρμας ή λογισμικού.

Πώς λειτουργούν οι απάτες τεχνικής υποστήριξης


Οι απατεώνες μπορεί να σας καλέσουν απευθείας στο τηλέφωνό σας και να παρουσιαστούν ως εκπρόσωποι μιας εταιρείας λογισμικού. Μπορεί ακόμα και να πλαστογραφήσουν τα στοιχεία καλούντος, ώστε να μοιάζει με γνήσιο αριθμό τηλεφώνου υποστήριξης από αξιόπιστη εταιρεία. Στη συνέχεια, μπορεί να σας ζητήσουν να εγκαταστήσετε εφαρμογές που τους παρέχουν απομακρυσμένη πρόσβαση στη συσκευή σας. Χρησιμοποιώντας απομακρυσμένη πρόσβαση, αυτοί οι έμπειροι απατεώνες μπορούν να παραποιήσουν κανονικά μηνύματα του συστήματος ως σημάδια προβλήματος.

Οι απατεώνες μπορούν επίσης να ξεκινήσουν μια επικοινωνία προβάλλοντας πλαστά μηνύματα σφάλματος σε τοποθεσίες web που επισκέπτεστε, εμφανίζοντας αριθμούς υποστήριξης και πείθοντάς σας να τους καλέσετε. Μπορούν επίσης να θέσουν το πρόγραμμα περιήγησής σας σε πλήρη οθόνη και να εμφανίσουν αναδυόμενα μηνύματα τα οποία δεν μπορείτε να κλείσετε, κλειδώνοντας ουσιαστικά το πρόγραμμα περιήγησής σας. Αυτά τα πλαστά μηνύματα σφάλματος έχουν στόχο να σας πείσουν να καλέσετε μια αναφερόμενη τηλεφωνική γραμμή τεχνικής υποστήριξης.

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που ένας απατεώνας της τεχνικής υποστήριξης έχει ήδη τα στοιχεία σας


 • Καταργήστε την εγκατάσταση των εφαρμογών που οι απατεώνες σας ζήτησαν να εγκαταστήσετε.
 • Αν έχετε παραχωρήσει πρόσβαση σε απατεώνες, σας συνιστούμε να επαναφέρετε τη συσκευή σας.
 • Εκτελέστε μια πλήρη σάρωση για να καταργήσετε τυχόν λογισμικό κακόβουλης λειτουργίας.
 • Εγκαταστήστε όλες τις ενημερώσεις ασφαλείας τη στιγμή που γίνονται διαθέσιμες.
 • Αλλάξτε τους κωδικούς πρόσβασης.
 • Επικοινωνήστε με τον πάροχο της πιστωτικής κάρτας σας για επιστροφή των χρεώσεων, αν έχετε ήδη πληρώσει.
 • Παρακολουθήστε τη δραστηριότητα σύνδεσης. Χρησιμοποιήστε το Τείχος προστασίας για να αποκλείσετε την κυκλοφορία σε υπηρεσίες στις οποίες συνήθως δεν αποκτάτε πρόσβαση.

Πώς θα προστατευτείτε από απάτες τεχνικής υποστήριξης


Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές για να διατηρείτε τον υπολογιστή σας ασφαλή.

Επίσης, είναι σημαντικό να έχετε υπόψη σας τα εξής όσον αφορά την Microsoft:

 • Η Microsoft δεν αποστέλλει ανεπιθύμητα μηνύματα email ούτε προβαίνει σε ανεπιθύμητες τηλεφωνικές κλήσεις για να ζητήσει προσωπικά ή οικονομικά στοιχεία ή για να παράσχει τεχνική υποστήριξη για να επιδιορθώσει τον υπολογιστή σας.
 • Οποιαδήποτε επικοινωνία με τη Microsoft πρέπει να ξεκινά από εσάς.
 • Αν εμφανιστεί μια ειδοποίηση με έναν αριθμό τηλεφώνου, μην καλέσετε τον αριθμό. Τα μηνύματα σφάλματος και προειδοποίησης από τη Microsoft δεν περιλαμβάνουν ποτέ αριθμούς τηλεφώνου.
 • Κατεβάζετε λογισμικό μόνο από τις επίσημες τοποθεσίες συνεργατών της Microsoft ή το Microsoft Store. Να είστε επιφυλακτικοί όταν κατεβάζετε λογισμικό από τοποθεσίες τρίτων, καθώς ορισμένα από αυτά τα προγράμματα μπορεί να έχουν τροποποιηθεί εν αγνοία του συντάκτη, ώστε να περιλαμβάνουν λογισμικό κακόβουλης λειτουργίας απάτης τεχνικής υποστήριξης και άλλες απειλές.
 • Χρησιμοποιείτε τον Microsoft Edge κατά την περιήγηση στο Internet. Αποκλείει γνωστές τοποθεσίες απάτης τεχνικής υποστήριξης μέσω του Windows Defender SmartScreen (το οποίο χρησιμοποιείται επίσης και από τον Internet Explorer). Επιπλέον, ο Microsoft Edge μπορεί να αποκλείσει τους βρόχους αναδυόμενων παραθύρων διαλόγου που χρησιμοποιούνται από αυτές τις τοποθεσίες.
 • Ενεργοποιήστε την προστασία από ιούς σε πραγματικό χρόνο της Ασφάλειας των Windows στα Windows 10. Εντοπίζει και καταργεί γνωστό λογισμικό κακόβουλης λειτουργίας απάτης τεχνικής υποστήριξης.
 • Η τεχνική υποστήριξη της Microsoft δεν θα ζητήσει ποτέ να πληρώσετε για την υποστήριξη με Bitcoin ή με δωροκάρτες.

Πηγή: Microsoft